dilluns, 19 de novembre del 2007

L'essència de les nacions

Us transcrit alguns fragments de l'article "La dreta bloqueja el federalisme" de Juan Antón Mellón, publicat avui a El Periòdico de Catalunya.

"Una nació és, des d'una òptica democràtica, un projecte de convivència pactat i no imposat entre els ciutadans que la integren. Aquests ciutadans poden parlar diferents llengües, tenir diferents orígens, creences religioses i opinions polítiques diferenciades entre múltiples factors de divisió, però necessàriament, han de tenir la mateixa o semblant concepció política positiva del seu país (com passa a Suïssa, per exemple). Si les opinions en relació amb aquest fet estan radicalment polaritzades, el projecte de convivència comuna és difícil i llarg termini impossible". (Com passa a l'Estat Espanyol, afegeixo jo).
Aznar ha escrit: "La nación no es un concepto discutido y discutible. Es una realidad política, social, històrica y sentimental".
Òbviament, si la nació no és un concepte discutible, els ciutadans no n'han d'opinar res. Han de ser subjectes passius d'una realitat política superior al seu raciocini i voluntat.
Franco deia: "No es la patria sujeto nuestro, sinó nosotros de ella, y debemos considerarla como madre, no como patrimonio".
José Antonio afirmà: "España es una unidad de destino en lo universal"
Davant d'aquests conceptes deterministes, Mellón escriu:
"No existeix cap destí predeterminat. El futur vindrà donat per la suma d'actes que efectuem en el present. No existeixen essències inalterables de la pàtria (sigui quina sigui)".

1 comentari:

Laura ha dit...

Realment interessant. En breu, passo per aquí i comento amb detall. Una abraçada.