dissabte, 17 de març del 2012

Carta de Josep Pla a Josep Tarradellas.


L'estiu passat vaig visitar l'Arxiu Tarradellas de Poblet. Entre els documents que vaig poder llegir, hi vaig trobar aquesta carta que va escriure Josep Pla a Josep Tarradellas. Segurament ja ha estat publicada, però la reprodueixo perquè penso que val la pena conèixer-la.  
----------------------------------------------------------------------------

Mas Pla - Llofriu – darrers d’agost  de 1977            

Estimat amic Ortínez: he escrit una carta al Sr. Tarradellas. Com que no tinc la direcció d’aquest vell amic, li envio la carta a vostè. En faci el que en vulgui. És indiferent.

Sr. Josep Tarradellas. President de la Generalitat.

Molt apreciat senyor:
Sembla que vindrà d’un moment a l’altre a aquest país. Magnífic. Molt i molt bé. El felicito per l’èxit que ha tingut a París i a Madrid, que fou extraordinari. Molt i molt bé.
Ara, li voldria dir el que segueix:
Els diaris parlen del que serà la composició de la Generalitat provisional i diuen que vostè es trobarà al cap d’amunt i que hi haurà el Sr. Raventós Carner, com a conseller en cap, tres socialistes més, dos comunistes, dos d’en Jordi Pujol, dos d’en Canyelles i algun encara més.  Total: deu o més consellers. No ho troba excessiu, donada la ignorància total del personal polític i les escasses possibilitats dels personatges que han sortit?.
Si aquest país té un problema nacional, només es pot guanyar amb un poble unit. Si és desunit, el desastre serà total, com la història demostra a cada moment. Cal que hi hagi menys carteres a la Generalitat imminent. I les carteres importants han de ser donades a persones que sàpiguen crear aquesta immensa empresa.
Li participo que si la Generalitat es converteix en un afer socialista-comunista  o del Front Popular,  etc...  molts catalans se’n desinteressaran totalment. La Generalitat ha de ser de tots els catalans. Res més!.
Cal fer una Generalitat com una enorme empresa i això ho han de fer els qui hi entenen: El Sr. Ortínez primer, després jo hi posaria el Sr. Castellet, xicot intel·ligent.  La classe política sortida de les eleccions, no val res de res.
Sr. Tarradellas, es trobarà davant de la creació, el mateix que hagué de fer Prat de la Riba. No s’equivoqui. Li desitjo un gran èxit.

El seu  affm.
Josep Pla...

1 comentari:

Unknown ha dit...

La classe política sortida de les eleccions, no val res de res.-

Què gran en Josep Pla...!!!
Salut, Salvi.