diumenge, 3 de juny de 2012

Sobre la pàtria i la nació."Patriotisme és estimar allò que és nostre. Nacionalisme és odiar allò que és estranger"  (Jaques Chirac)

 
No hem de confondre el concepte de "pàtria" amb el de "nació", i evidentment, tampoc amb el d'"estat"..
La pàtria és la terra dels pares, és a dir el país, el territori on hem nascut..
La nació la conformen els ciutadans que viuen al país, amb una llengua, una cultura, uns costums, unes tradicions i una història comunes.
L'estat son les institucions de govern del país i la nació...
Dit això...
La terra dels meus pares és Catalunya, per tant, la meva pàtria és Catalunya... el país on he nascut i on visc... Difícilment puc matar, ni que sigui freudianament, la meva pàtria, ja que els territoris no es poden matar.
Estimo la meva pàtria, Catalunya, i estic disposat a defensa-la amb les armes, si convé.  Com diria la Gioconda Belli,
"Hom no tria el país on neix;

però estima el país on ha nascut."

La meva nació és Catalunya, ja que jo formo part del col·lectiu de ciutadans que viuen i treballen al país anomenat Catalunya, i comparteixo amb ells la seva llengua, la seva cultura, els seus costums, les seves tradicions i la seva història...
Ara bé, la nació és diversa, la nació la conformen diferents classes socials, amb interessos moltes vegades enfrontats...
I com en totes les nacions, a Catalunya hi ha unes classes dominants i explotadores, i unes classes dominades i explotades...
I també, com en totes les nacions, a Catalunya les classes dominants diuen que elles són les que representen la nació, i que per aquest motiu les classes dominades s'han de sotmetre a la seva voluntat, a la voluntat de la nació..
Jo formo part de les classes dominades i explotades de Catalunya, i com és natural, no admeto que les classes dominants catalanes,
en nom de la nació, vulguin sotmetre'm i convertir-me en el seu esclau...
Per això no sóc nacionalista... perquè no vull sotmetre els ciutadans del meu país en nom de la nació...

3 comentaris:

cuestas ha dit...

Senzill i directe. la veritat no és difícil d´explicar.., la mentida si.

Savalls ha dit...

Ehem...
La classe dominant s'apropia de la representació de la Nació? Serà de l'espanyola a Catalunya, no?

Jo no soc nacionalista perquè no odio allò que es estranger, no per aquesta mena de truc de màgia que fas servir: els dolents diuen que representen la nació ergo no soc nacionalista.

Entenc el que vols dir, però crec que portes massa anys lluitant el pujolisme i ara de pujolista no queda ni en Pujol.
De bon rollo, eh...

Salvi Jacomet ha dit...

Mai prou ben ponderat amic Savalls..

La classe dominant de la nació espanyola, pretén apropiar-se de la representació del que ells anomenen "nación española". (Estaràs d'acord amb mi que Espanya com a nació no ha existit mai)
I, la classe dominant de la nació catalana, pretén apropiar-se de la representació de Catalunya..
La classe dominant de la nació espanyola mai ha pretés representar la nació catalana, ja que ells consideren que Catalunya com a nació no existeix; dit d'una altra manera, consideren que Catalunya forma part de la nació espanyola..

Sé fer alguns trucs de màgia, però d'una altra classe...
Jo no he dit que no sóc nacionalista perquè els dolents ho siguin.
El que he dit exactament és que no sóc nacionalista perquè no vull sotmetre els ciutadans del meu país en nom de la nació.