divendres, 2 d’agost del 2013

El valor de l'escassetat.



Text extret de la pel·lícula Zeitgeist-Addendum

El futur tindrà gran dificultat .. i la pregunta que fan els polítics és: "Quant costarà el projecte?". La pregunta no és "Quant costarà?", sinó "Tenim els recursos?"
I avui en dia tenim els recursos per donar-li una casa a tothom, construir hospitals a tot el món, construir escoles a tot el món, tenim el millor equipament de laboratori per ensenyar i fer recerca mèdica.
Així que ja ho veu, tenim tot això, però estem en un sistema monetari, i en un sistema monetari hi ha lucre.
- ¿I quin és el mecanisme fonamental que condueix el sistema de guany més enllà de l'interès individual?
- Què és exactament el que manté en essència aquesta actitud competitiva? Són una alta eficiència i sostenibilitat?
No Això no és part del seu disseny. Res produït en la nostra lucrativa societat és remotament sostenible o eficient. Si ho fos, no hi hauria una indústria de milions de dòlars l'any de serveis per a automòbils. Ni la vida mitjana dels productes electrònics seria de menys de tres mesos abans de quedar obsolets.
- És llavors l’abundància?
Absolutament no. L'abundància, basant-nos en les lleis de l'oferta i la demanda, és una cosa negativa fa baixar els preus.
Si una companyia de diamants troba deu vegades més de la quantitat usual en una mina, vol dir que el subministrament de diamants augmenta, el que significa que el cost i el benefici per diamant cau.
El fet és que eficiència, sostenibilitat, i abundància són enemics del benefici. Per dir-ho en una paraula, és el mecanisme de l'escassetat el que augmenta els beneficis.
- Què és l'escassetat?
L'escassetat permet mantenir el valor dels productes. Reduir la producció de petroli n’augmenta el preu. Mantenir l'escassetat de diamants manté el preu alt. A la mina de Diamants Kimberley cremen diamants. Estan fets de carbó. Això manté els preus alts.
- Llavors, ¿què significa per a la societat que l'escassetat, tant si és manipulada com si és natural, sigui una cosa beneficiosa per la indústria?
Significa que sostenibilitat i abundància mai ocorreran en un sistema lucratiu, ja que simplement van contra la mateixa naturalesa de l'estructura. Per tant, és impossible tenir un món sense guerres o pobresa.

1 comentari:

TonideRoses ha dit...

Això li va explicar el meu avi a la meva mare fa 60 anys. "Sempre hi hauran pobres filla" perque el va coneixer de primera ma el valors de l'escassetat.