dimarts, 16 de març del 2010

Històries del cabaret "Au Lapin Agile"


 
















Abans de 1900, Frédé, inoblidable figura de Montmartre, donà un impuls decisiu al “Au Lapin Agile”. Per primera vegada diversos artistes: escriptors, poetes, músics, actors, pintors, escultors, tots desconeguts, es trobaven al cabaret, reien, es criticaven i s’ajudaven els uns als altres.
Al voltant de la guitarra i el violoncel de Frédé, va néixer la rica història del Lapin Agile. A la nit, cadascú tocava, recitava i cantava les seves obres, i després, cantaven tots junts, cançons populars a l'uníson..
L’humor era el comú denominador, l’humor en la companyonia. Aquests desconeguts, s'anomenaven: Picasso, Utrillo, Derain, Braque, Modigliani, Guillaume Apollinaire, Max Jacob, André Salmon, Pierre Mac Orlan, Francis Carco, Roland Dorgelés, Gaston Couto, Jules Dépaquit, Caran d'Ache, Forain, Jehan Rictus, Charles Dullin....
Entre totes les històries que formen el llegendari del Lapin Agile, hem d'esmentar la del famós pintor Boronali, un quadre del qual fou exhibit al Saló dels Independents. Aquest quadre va assolir una gran popularitat entre els crítics d'art de l’època. Aquest triomf es convertí en rialles i escarafalls quan els crítics es van assabentar que el quadre "Posta de sol a l'Adriàtic" havia estat pintat a la porta del Lapin Agile per l’ase Loló del Frédé, al qual Dorgelés i Warnod Dépaquit li havien enganxat un pinzell a la cua!!

  Posta de sol a l'Adriàtic  (Boronali)

    

Frédé i Loló.

Web oficial "Au Lapin Agile"





























Soirée au Lapin agile en présence d'Amedeo Modigliani
Au Lapin Agile ou le Cabaret des assassins, à côté de Modigliani, Francis Carco, Gaston Couté, Paul Fort écoutent le pére Frédé.