dimecres, 24 de febrer del 2010

El català bipolar.



bipolar.
Dit del commutador, interruptor, etc... que actua sobre dos pols o dues fases de corrent

trastorn bipolar. El trastorn bipolar és una malaltia psíquica. Es caracteritza per passar d'un estat d’eufòria a un de depressió. Aquests episodis no tenen relació amb els esdeveniments de la vida del pacient, dit d'una altra manera no són reactius.
(Enciclopèdia Catalana.)

A l’hora d’analitzar la figura del "català bipolar" podem fer servir tant el model “físic-elèctric”, com el model “mèdic”. Prenent-los sempre en sentit figurat, és clar...

Si analitzem el concepte de "català bipolar" utilitzant el model “físic-elèctric”, el català bipolar és aquell català que quan li convé connecta amb el pol positiu (vota PSC), i quan li convé connecta amb el pol negatiu (o s'absté o vota CiU).
Si analitzem el concepte de "català bipolar" fent servir el model “mèdic”, el català bipolar és aquell català que quan està en un estat d’eufòria vota PSC i quan està en un estat depressiu, s’absté o vota CiU.

1 comentari:

Juanjo Viñuela ha dit...

Curiosament m'has fet pensar en una professora que vaig tenir no fa gaire anys, i que volia oblidar...la seva fórmula preferida era el NO APTE, i aquí no hi havia setembre...
Bipolar era una pregunta d'examen, i si donaves la definició aquesta que dius de l'Enciclopèdia Catalana eres un NO APTE.
La clau era respondre transtorn i no malaltia, és un transtorn psíquic.
Encara ho recordo...la letra con sangre entra...
De fet el transtorn bipolar té tractament amb resultat positiu, psicològic i farmacològic a base de liti, a diferència del "bipolar català" per qui no hi ha cura coneguda.
Per cert diuen que en Van Gogh era bipolar.