dilluns, 21 de maig del 2012

Fragments d'un escrit de Rossend Sanglas

Josep Suñol

Fragments de l’escrit de Rossend Sanglas on explica el motius pels quals ha decidit abandonar el grup de Feisbuc “Catalunya Opina”. Reprodueixo aquest text perquè el comparteixo al 100%.

“ No faré mai ni una cervesa amb ningú com alguns elements que he tractat aquí. I aquests són, només, aquells que imposarien la seva visió de nació per sobre la voluntat democràticament expressada de les persones, en aquest cas del poble català. I no m'importa quina nació sigui la que es vulgui imposar.
Ni la independència de Catalunya ni la unitat d'Espanya mereixen una gota de sang.

Vosaltres, amics feixistes totalitaris, servidor d'essències ràncies, heu fet inviable Espanya perquè mai heu estimat Espanya. Estimeu una determinada visió d'Espanya que deixa fora part de la realitat del vostre país, que exclou milions dels vostres pretesos compatriotes, que té només una llengua notable i una cultura genuïna, on les raons no són vàlides ni quan són contrastables si no s'adiuen amb el vostre mite.

Espanya va néixer com un projecte de supremacia castellana, i així us van ensenyar a estimar-la. I l'estimeu així. La realitat no encaixa amb els vostres sentiments, i això us porta a l'odi. Només que estiméssiu la vostra Espanya tal com és, plural, diversa, en igualtat de condicions i volguéssiu el bé dels ciutadans per sobre del vostre concepte de pàtria, coneixeríeu, encara que sense poder-les compartir, les raons d'un independentista honest i demòcrata. És més, si l'Estat espanyol s'orientés amb aquests valors i els propagués en comptes de fer el contrari, no caldria independentistes.

Catalunya serà independent, potser. Jo no ho se i ningú ho sap. Però si un dia és així, espero que els catalans no caiguem en els mateixos errors, i que siguem capaços de crear un Estat al servei dels ciutadans, no una maquinària per adequar els ciutadans a una visió de nació. L'endemà de la independència aquesta serà la meva idea política central: no caure en els mateixos errors d'uniformitat, intolerància, prejudicis xenòfobs i essencialismes més enllà del benestar de les persones. Lamentablement, tots els pobles poden caure en aquesta temptació, i tots els Estats es poden convertir en promotors i executors d'aquesta visió de la pàtria.

Adéu i espero, per molts de vosaltres la derrota definitiva i més humiliant de les vostres idees, que us equiparen amb tots els que estan disposats a exercir violència contra la voluntat popular i les decisions democràtiques, sigui en nom d'un Estat, sigui en nom d'una altra causa. El terror és igual que porti o no porti credencials estatals.”

2 comentaris:

cuestas ha dit...

res a afegir. Comparteixo

Pere Planas ha dit...

Molt bé Rossend comparteixo plenament tot el que has dit i expressat.